Antologija srpske muzike

Kompozicije Milenka Živkovića

Milenko Živković, rođen 1901. godine u Beogradu, uporedo sa studijama prava pohađao je i studije muzike u školi „Stanković”, u klasi Milenka Paunovića. Diplomirao je kompoziciju u Lajpcigu u klasi Hermana Grabnera, a potom je u periodu od 1929. do 1931. godine pohađao specijalističke studije u Parizu.

Posle povratku u Beograd, Milenko Živković je radio kao profesor, a potom i direktor muzičke škole „Stanković". Godine 1948. postao je redovni profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji, a u periodu od 1952. do 1960. bio je i njen dekan. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1958. godine.

U svom kompozitorskom opusu, kako ističe Vlastimir Peričić, Živković se oslanjao na nacionalni pravac u srpskoj muzici. Naime, on je posebnu pažnju poklanjao produbljivanju harmonskog izraza na osnovu tonalnih specifičnosti tradicionalne muzike, kao i čestoj upotrebi polifonije i snažnih ritmičkih struktura.

Emsiju počinjemo baletskom svitom Zelena godina koja je premijerno izvedena na Radio-Beogradu 27. aprila 1937. godine, a potom 4. januara 1938. godine na koncertu Beogradske filharmonije kada je dirigovao Lovre Matačić. Ovo delo, zamišljeno kao muzika za koreografske prizore iz narodnog života, ima četiri stava sa podnaslovima: Uvod, Oranje, Kopanje, i Na saboru, a slušaćete ga u izvođenju Beogradske filharmonije pod upravom Živojina Zdravkovića. Snimak je ostvaren 1966. godine. U nastavku emisije, Živkovićevu Svitu broj 3, koja je komponovana 1933. godine, izvodi Hora Radio-televizije Beograd. Diriguje Vladmir Kranjčević. Nazivi pesama su: Ne li ti rekov devojko; Jano, Janke; Krsti nosimo; i Bog ubio petliće. Snimak je relizovan 1991. godine.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво