Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Ane Tasić na 67. Dubrovačke letnje igre, a potom i osvrt Dolores Stanojević na izložbu slika Dragana Zdravkovića "Stanje hibernacije".

Na ovogodišnjim Dubrovačkim letnjim igrama, koje su održane od 10. jula do 25. avgusta, predtavljeno je više od sedamdeset dramskih, muzičkih, baletskih, folklornih i drugih ostvrenja; a što se pozorišnog programa tiče, po rečima Ane Tasić, ovo je jedan od malobrojnih festivala u regionu koji je sačuvao ambijentalni karakter. Predstave su izvođene na prostorima ključno vezanim za rediteljske koncepte te je, shodno tome, Kafetarija Vinka Brešana igrana na početku Straduna, ispred palate Sponza, dok je Otelo Ivice Boban izvođen na tvrđavi Lovrjenac, a to je bio slučaj i sa gostujućim ostvarenjima, na primer, sa predstavom Antigona – 2000 godina kasnije, koprodukcijom brionskog pozorišta Ulysses i sarajevskog MESS-a, u režiji Lenke Udovički.

*    *    *

Izložba slika Dragana Zdravkovića Stanje hibernacije bila je predstavljena od 29. jula do 29. avgusta u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj ulici u Beogradu. Tom prilikom izložene su slike „Neon lights, Sound for Adrian, „The salon”, „Barocco, „Lost in translation, „The Morning, „The lamp ili triptih „eR-Dži-Bi”, objedinjene zajedničkom temom – unutrašnjim stanjem hibernacije, prema kojem umetnik teži. Kako komentariše Dolores Stanojević: „u simboličkom smislu slike se mogu razumeti i kao svojevrsni protest umetnika-pojedinca protiv nametnutih situacija spoljneg realnog sveta, vid mentalnog bekstva iz nesigurne i haotične stvarnosti i otuđenosti savremenog društva u metafizičku sferu međusobne usklađenosti i reda, kako prirode tako i čoveka, u naizgled neusklađenim prostorima i oblicima, ali i u paralelnim mestima i minulim događajima koje umetnik znalački nagoveštava detaljima i akcentima”.

Urednica emisije Tanja Mijović. 

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво