Knjiga za slušanje

Žan D’Ormeson – Otići ću jednog dana ne rekavši sve (2)

U emisiji „Knjiga za slušanje”, koja se emituje od utorka do petka u terminu oko ponoći, možete slušati roman Žana D’Ormesona Otići ću jednog dana ne rekavši sve, koji je 2015. godine objavila izdavačka kuća Clio.

U večerašnjoj emisiji možete pratiti četvrtu glavu prvog dela ovog romana, u kojoj se pisac priseća svog detinjstva u Plesi le Vodreju i svog dede opisanog u knjizi  Na radost božju. 

Francuski pisac Žan D’Ormeson, rođen u Parizu 1925, odlikuje se izvrsnim obrazovanjem filosofskog i humanističkog usmerenja. Bio je, između ostalog,  glavni urednik lista Figaro. Godine 1973. postao je član Francuske akademije, a kasnije i njen predsednik. Dobitnik je Legije časti i brojnih književnih nagrada. Autor je preko trideset proznih dela, a našoj publici poznat je po romanima Bog, život i delo  i Priče Jevrejina lutalice. 

Roman Otići ću jednog dana ne rekavši sve može se čitati kao neka vrsta pesme u prozi o večitim ljudskim dilemama, kao ljubavna priča ili kao obraćanje korenima. Pisac nas vodi kroz italijanske gradove i sela, grčka ostrva, azijske vrleti i hramove svih ispovesti, ali i kroz veliku književnost. Takođe, slušamo izuzetnu muziku, posmatramo čudesne freske, statue i slike. Kao začin izuzetnog erudite, ubačene su i barokno raspričane anegdote koje pripadaju istoriji.

 

Prevela s francuskog: Ljiljana Mirković
Čita: Dejan Đurović
Urednik: Predrag Šarčević

 

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво