Žan D’Ormeson: Otići ću jednog dana ne rekavši sve

U emisiji KNjIGA ZA SLUŠANjE, koja se emituje od utorka do petka u terminu oko ponoći, možete slušati roman Žana D’Ormesona „Otići ću jednog dana ne rekavši sve”, koji je 2015. godine objavila izdavačka kuća Clio.

Francuski pisac Žan D'Ormeson, rođen u Parizu 1925, odlikuje se izvrsnim obrazovanjem filosofskog i humanističkog usmerenja. Bio je, između ostalog,  glavni urednik lista Figaro. Godine 1973. postao je član Francuske akademije, a kasnije i njen predsednik. Dobitnik je Legije časti i brojnih književnih nagrada. Autor je preko trideset proznih dela, a našoj publici poznat je po romanima Bog, život i delo  i Priče Jevrejina lutalice.

Roman Otići ću jednog dana ne rekavši sve može se čitati kao neka vrsta pesme u prozi o večitim ljudskim dilemama, kao ljubavna priča ili kao obraćanje korenima. Pisac nas vodi kroz italijanske gradove i sela, grčka ostrva, azijske vrleti i hramove svih ispovesti, ali i kroz veliku književnost. Takođe, slušamo izuzetnu muziku, posmatramo čudesne freske, statue i slike. Kao začin izuzetnog erudite, ubačene su i barokno raspričane anegdote koje pripadaju istoriji. 

U večerašnjoj emisiji možete pratiti uvodna poglavlja prvog dela romana, naslovljenog „Sve prolazi". 

Prevela s francuskog: Ljiljana Mirković
Čita: Dejan Đurović
Urednik: Predrag Šarčević

broj komentara 0 pošalji komentar