Druga Rusija – Olga Malinova

U sedmičnom ciklusu DRUGA RUSIJA iz istoimenog zbornika, od ponedeljka, 12. do srede, 15. oktobra, možete pratiti tekst Olge Malinove „'Dugi' diskurs o nacionalnoj samobitnosti i opozicija zapadnjaštva i antizapadnjaštva u postsovjetskoj Rusiji”.

Knjiga Druga Rusija, koja će uskoro biti objavljena u okviru Biblioteke XX vek, pored uvodne studije priređivača, Milana Subotića sadrži radove jedanaest savremenih ruskih autora različite generacijske pripadnosti i teorijskih interesovanja. Kritički stav prema vladajućoj političko-ideološkoj paradigmi predstavlja zajedničku karakteristiku svih izabranih radova. S obzirom na jednostranu recepciju ruske intelektualne i političke scene, ovaj zbornik radova je nastao u nadi da će podstaći čitaoce da Rusiju sagledaju iz drugačije perspektive od one koja je u Srbiji dominantna, te da će, na taj način, doprineti potpunijem razumevanju njene kompleksne istorije i savremenosti. 

Tekst ruske istoričarke Olge Malinove posvećen je istraživanju opozicije zapadnjaštva i antizapadnjaštva u post-sovjetskoj Rusiji. Analizirajući savremene debate o ruskom nacionalnom identitetu, autorka ih sagledava iz perspektive „istorije dugog trajanja“ (longue durée). Uprkos tome što se slične rasprave vode i u drugim zemljama tzv. „evropske periferije“, tema „nacionalne samobitnosti“ obeležava gotovo dva veka ruske intelektualne i političke istorije. Dugotrajnost ove debate, kao i ideološke podele na dva međusobno suprotstavljena „tabora“, predstavlja rusku specifičnost koja ukazuje na nerazrešenu identitetsku dilemu o (ne)pripadnosti Evropi. Prikazujući dva dominantna načina rešenja ove dileme, Malinova ukazuje na društveni i politički kontekst koji uslovljava prevlast „zapadnjaštva“ ili „antizapadnjaštva“ u ruskoj politici i kulturi.

Tekst je preveo Zorislav Paunković.
Urednica Olivera Nušić.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво