Pozorišne teme

Radomir Putnik: Bajka kao pozorišni izazov

U ciklusu POZORIŠNE TEME, sredom emitujemo tekstove Radomira Putnika u kojima autor govori o problemima ali i dostignućima srpskog teatra u poslednjih četrdeset godina. Tako će u ovom ciklusu biti reči o žanru komedije u našim pozorištima, o inscenacijama bajki i značaju Lutkarskog pozorišta Pinokio, potom o istoriji Bitefa i, najzad, o moralnoj snazi teatra koji i u najtežim vremenima može pružiti otpor društvenoj stvarnosti.

Tekst Bajka kao pozorišni izazov posvećen je četrdesetogodišnjici rada Lutkarskog pozorišta Pinokio, koje je nedavno objavilo i izbor od 18 dramskih tekstova pisanih za prikazivanje u ovom pozorištu. Iako se lutkarstvo i inscenacije bajki danas prevashodno vezuju za najmlađu publiku, treba imati u vidu da je ovaj tip teatra zastupljen na svim geografskim širinama i dužinama, kao i da su se pitanjima estetike lutkarskog pozorišta bavili brojni mislioci počev od Platona, Aristotela, Horacija pa do Šekspira, Servantesa, Molijera, Getea, Bajrona i drugih.

Radomir Putnik posebnu pažnju posvećuje bajkama naših pozorišnih pisaca koje su namenski pisane za izvođenje u Lutkarskom pozorištu Pinokio. Tako će u ovoj emisiji biti reči o bajkama i dramatizacijama Tatjane Ilić Snežana i sedam patuljaka i Mačak u čizmama, Živomira Jakovljevića Uspavana lepotica, Siniše Kovačevića Bajka o češlju i violini, Milene Depolo Cvrčak i mravi, Ljubinke Stojanović Vuk i sedam jarića, Mile Mašović Guliverovo putovanje i Aleksandra Novakovića Aladinova čarobna lampa.

Urednica Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво