Da li su poslanici u sukobu interesa

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa, pokrenuo je postupak protiv poslanika u Skupštini Srbije, Veroljuba Stevanovića i Dragana Markovića, koji su istovremeno i gradonačelnici Kragujevca i Jagodine. Stevanović i Marković bi trebalo u roku od 15 dana da se izjasne da li će biti poslanici ili gradonačelnici.

Odbor za rešavanje o sukobu interesa poziva se na član 102 Ustava Srbije, u kome stoji da poslanik ne može obavljati druge funkcije u organima pravosuđa i izvršne vlasti.

Međutim, prozvani poslanici drugačije tumače taj član, smatrajući da se to odnosi samo na izvršnu vlast na republičkom nivou i traže da se o tome izjasni Ustavni sud.

Gradonačelnik Kragujevca i poslanik u republičkom parlamentu, Veroljub Stevanović, kaže da on, ako sud utvrdi da je povređen Ustav, neće biti poslanik i tvrdi da opštinska vlast nije produžena ruka republičke vlasti.

"Nemam dve plate samo veći napor, radim subotom i nedeljom, ali sam u prilici da bolje radim svoj posao ako sam poslanik, jer sam blizu skupštine, predsednika, ministara", kaže Stevanović.

Iz odbora za rešavanje o sukobu interesa ukazuju, da opšti interes zahteva da funkcioneri svojim javnim obavezama posvete dovoljno vremena za savesno obavljanje posla, i što je još važnije, da jedna osoba ne može istovremeno da deluje u različitim granama vlasti - izvršnoj i zakonodavnoj.

Gradonačelnik Jagodine, takođe poslanik u Skupštini Srbije, Dragan Marković Palma, kaže da odluka odbora za rešavanje sukoba interesa nije obavezujuća.

"Poštovaću odluku ustavnog suda, i ukoliko sud kaže da je to sukob interesa, podneću ostavku na funkciju narodnog poslanika", kaže Marković.

Inače, za nepoštovanje odluka odbora za rešavanje o sukobu interesa, sankcije su više moralnog, a manje političkog karaktera.

Posle najavljenog upozorenja prekršiocima, sledi javna mera o povredi zakona, što znači da će se u Službenom glasniku i na sajtu odbora samo objaviti da su Stevanović i Marković prekršili zakon.

Jedna od mera je i preporuka za razrešenje, ali se ona odnosi samo na imenovana i postavljena, a ne i izabrana lica.