Ban Ki Mun za dijalog

Generalni sekretar UN najavljuje tesnu saradnju sa liderima svih strana - Prištine, Beograda i Evropske unije.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je nadu da će Beograd i Priština razgovarati sa novim šefom UNMIK-a Lambertom Zanierom kako bi se sva otvorena pitanja rešila na miran način.

"Ohrabren sam onim što je predsednik Boris Tadić rekao na sednici Saveta bezbednosti 20. juna - da će nastaviti da učestvuje u dijalogu o svih šest tačaka sadržanih u mom paketu predloga", rekao je Ban Ki Mun na konferenciji za novinare u sedištu UN u Njujorku.

Ban Ki Mun je u predloženom paketu potvrdio stav UN o neutralnosti prema pitanju statusa Kosova i iskazao privrženost UN dijalogu sa Beogradom u šest oblasti: policija, pravosuđe, kontorla granica, srpska baština, saobraćaj, infrastruktura i carina.

Generalni sekretar je rekao da zna da su stavovi kosovskih i srpskih vlasti različiti. "Ali, sa novim specijalnim predstavnikom Lambertom Zanierom koji preuzima nove odgovornosti u Prištini, iskreno se nadam da će oni učestvovati u dijalogu kako bi se sva pitanja rešila na miran način", rekao je Ban Ki Mun.

Generalni sekretar UN je najavio da će nastaviti tesnu saradnju sa liderima svih strana - Prištine, Beograda i Evropske unije.

Ban Ki Mun je na sednici Saveta bezbednosti UN 20. juna predstavio plan o preoblikovanju UNMIK što omogućava Evropskoj uniji jaču operativnu ulogu na Kosovu, "pod kišobranom" UN.

Zanier izjavio je u četvrtak da je iz sedišta UN dobio dugo očekivano "zeleno svetlo" da počne sa preoblikovanjem UNMIK i da sada postoje uslovi za početak perioda od 120 dana za preustrojstvo Misije UN na Kosovu.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво