Zimbabve: Inflacija pojela papir za štampanje para

Zimbabve je ostao bez papira za štampanje novca, usled inflacije od neverovatnih devet miliona procenata. Najvrednija novčanica u zemlji vredna svega pedeset milijardi zimbabveanskih dolara, što je dovoljno da se kupe tri vekne hleba.

Zimbabve ima konstantne finansijske poteškoće i izuzetno visoku inflaciju, koja prema poslednjoj zvaničnoj proceni iznosi 165.000 odsto, dok analitičari misle da je ona znatno viša i dostiže čak devet miliona odsto.

Centralna banka afričke zemlje štampa novac po puno višoj vrednosti od realne, iako  je najvrednija novčanica, vredna pedeset milijardi zimbabveanskih dolara, dovoljna da se kupe svega tri vekne hleba.

Dodatne nevolje Centralnoj banci u Harareu donela je odluka nemačke firme koja već godinama isporučuje papir za štampanje novca, da zbog pritiska nemačke vlade, Evropske Unije i Ujedinjenih Nacija povodom nedavnih kontroverznih predsedničkih izbora, i jednako sumnjive pobede Roberta Mugabea, prekinula saradnju.

Vlasti smatraju da to nije problem koji ne može da se prevaziđe i da čin nemačke firme "Gesek i Devren", koja je u poslednjih 40 godina Zimbabve snabdevao papirom, ni na koji način neće ugroziti ekonomiju države.

Robert Mugabe je pobedio u predsedničkoj trci u kojoj je bio jedini kandidat nakon što je protivkandidat Morgan Cvangiraj odustao od političke borbe.

Guverner zimbabveanske banke, Gideon Gono, ne misli da će ovaj čin firme "Gesek i Devren" usporiti ekonomiju države. "Centralna banka će prevazići sve poteškoće koje se pred njom budu našle uključujući i ovaj novonastali problem."

Međutim, Gono nije objasnio kako će Centralna banka uspeti da nabavi materijal za štampanje novca.

Povezane vesti:

Snimak o nameštanju izbora u Zimbabveu