Легенде - Зоран Предин

Словеначки певач, композитор, текстописац и кантаутор Зоран Предин, рођен је 1958. године у Марибору. Његов уметнички опус обухвата 37 албума, три збирке поезије, књигу анегдота, дневничких белешки и путописа „Друга жена у харему“ и збирку прича „Главом кроз зид“.

Зоран Предин је био фронтмен словеначке рок групе „Лачни Франц" која је била активна од 1979. до 1997. године. Поново су се окупили 2005. године и одржали серију концерата по Словенији и некадашњој Југославији. Поред Предина и Отоа Римелеа, мултимедијалног уметника, у групи су још били и бубњар Андреј Пинтарич, басиста Зоран Стјепанович и клавијатуриста Мирко Коси. На „Омладинском фестивалу" у Суботици 1981. године, група је имала први већи наступ на коме је освојена награда за интерпретацију. Исте године објављују деби албум „Икебана". Крајем 1981. привремено престају са радом због одласка већег дела групе на одслужење војног рока, али пре тога снимају други албум под називом „Адио памет". Септембра 1983. објављују трећи албум „Не ми дихат за овратник", који им доноси и први хит у виду насловне песме.

Непосредно пред нову 1984. годину снимају „живи" албум „Слиши шкољка поје ти", исте године објављују и пети албум „Слон мед порцеланом", док им је последњи заједнички албум, стилски разноврстан - „На своји страни" из 1986. донео највеће успехе у дотадашњој каријери.

По одлазку Римелеа из групе, „Лачни Франц" објављује албум „Сирене тулијо" 1987. године. Почетком 1989. године сам Зоран Предин са Арсеном Дедићем снима ЛП „Свједоци приче", на коме се налазе нове верзије њихових песама. Након објављивања албума „Тиха вода" 1989. године, чланови групе „Лачни Франц" све више се посвећују својим редовним занимањима, а Предин се окреће компоновању музике за филм и позориште.

Група је касније снимила још неколико албума и одржала више турнеја, а Зоран Предин у последње време наступа са Матијом Дедићем и светски познатим гитаристом Дамиром Кукурузовићем.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво