Легенде - Неле Kарајлић

Др Неле Карајлић, односно Ненад Јанковић, је рок музичар, композитор, глумац и режисер. Познатији је као оснивач и певач група „Забрањено пушење“ и „No Smoking Orchestra“, један од оснивача покрета „Нови примитивизам“ (New primitives), али и по улози у хумористичко-сатиричној серији „Топ листа надреалиста“ током 80-их година прошлог века. Раних осамдесетих оснива рок групу „Забрањено пушење“ са којом, у првој фази њеног постојања, од 1980. до 1990. објављује четири албума: „Das ist Walter“ (1984), „Док чекаш сабах са шејтаном“ (1985), „Поздрав из земље сафари“ (1987) и „Мале приче о великој љубави“ (1989). Свирајући гаражни рок с утицајем народне музике „Забрањено пушење“ је одржало више од 1000 концерата широм Југославије. Група „Забрањено пушење“ престаје да постоји 1991. године. Од 1993. до 1996. године Неле повремено наступа с разним музичарима под називом „Неле Карајлић & Забрањено пушење“, да би 1997. године објавили албум „Ја нисам одавле“.

Пред Светско првенство у фудбалу у Француској 1998. године, у сарадњи с Бором Ђорђевићем снимио је две песме посвећене репрезентацији Југославије. Неле потом отпочиње сарадњу с бившим басистом „Забрањеног пушења" и редитељем Емиром Кустурицом радећи музику за филм „Црна мачка, бели мачор", одакле настаје идеја о оснивању групе „The No Smoking Orchestra", којој се прикључује и Кустурица. Бенд је убрзо преименован у „Емир Кустурица & The No Smoking Orchestra". Успешно су наступали на преко 1000 концерата у више од 40 земаљa.

Бави се и писањем, аутобиографски роман „Фајронт у Сарајеву" објављен је 2014. године. Уследиле су још три књиге: „Солунска 28 - о новцу и страстима", „Солунска 28 - о пријатељству и издаји" и „ФБИ Досије Тесла".

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво