Поп-рок азбучник - Бабе

Група „Бабе“ је основана 1992. године као самостални пројекат Жике Миленковића (Бајага и Инструктори - вокал, гитара), Горана Чавајде (Електрични оргазам - вокал, бубњеви) и Зорана Илића (Рибља Чорба - гитара). Бас гитару је свирао Зоран Васић који је претходно свирао са Илићем у групи „Безобразно зелено“. Током снимања њиховог првог албума „Слике из живота једног идиота“ Васић је напустио бенд, а на место басисте долази некадашњи бивши члан бенда „У Шкрипцу“ Дејан Шкопеља. Аутор највећег броја песама на дебитантском албуму је био Жика Миленковић, а на њему су радили и Маргита Стефановић (ЕКВ), Видоја Божиновић (Рибља чорба), Дел Арно Банд и други врсни музичари. Након изласка албума, „БАБЕ“ одлазе на велику турнеју са Рибљом Чорбом. Током 1995. године чланови групе раде на албуму „Лажне слике о љубави“ на коме ће се наћи један од њихових највећих хитова, песма „Ко ме тер’о“. Чавајда напушта бенд а нови бубњар постаје Влада Цветковић.

Почетком 1998. „Бабе" објављују компилацијски албум „П.С Бабе", а албум „Слике сна и јаве" (Само за бунтовнике) објављен је са новим члановима: Владан Недељков (гитара) и Благоје Недељковић (бубњеви).

Након НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године група „Бабе" завршава са радом. Поново су се окупили 2013. године поводом обележавања 20 година од изласка првог албума. Поставу су чинили Жика Миленковић, Дејан Шкопеља, Зоран Илић - Илке и Горан Љубоја - Трут, а први самостални концерт након више од две деценије одржан је 1. априла 2017. године у Београду (Миксер хаус).

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво