In memoriam - Предраг Живковић Тозовац

Легендарни певач и композитор Предраг Живковић Тозовац, рођен је у Краљеву 22. јануара 1936. године. Са 10 година почео је да свира на хармоници коју је наследио од оца Светозара, чувеног хармоникаша у старој Југославији. Први сингл снимио је 1965. године. Његова велика популарност почиње 1971. године када је победио на Песми лета певајући песму ,,Мирјана‘‘. Следеће године побеђује са песмом ,,Очи једне жене‘‘ и потрврђује статус најпопуларнијег певача.

Учествовао је на многим фестивалима народне музике, телевизијским емисијама, концертима. Снимио је велики број традиционалних и компонованих народних песама за Фонотеку Радио Београда. Аутор је многих популарних песама које су снимили: Силвана Арменулић, Гордана Стојићевић, Василија Радојчић, Мирјана Барјактаревић, Мерима Његомир, Предраг Гојковић Цуне...

Добитник је великог броја награда и признања. Октобра 2012. године добио је диплому заслужног грађанина града Краљева, а поводом шездесет година Радио телевизије Србије уручен му је Златни микрофон Радио Београда.

Предраг Живковић Тозовац преминуо је у Београду у 85. години од последица борбе са коронавирусом.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво