Читај ми!

Шта рече?

Ово издање емисије „Шта рече?” позабавило се феноменом „Гугла” и његовим утицајем на свакодневну комуникацију.

Да ли сте размишљали шта је то што најчешће претражујемо путем Гугла? Колико нам овај претраживач служи да се едукујемо а колико да просто прекратимо време између две „озбиљније” обавезе током дана?
Живимо у времену лажних вести и информација које се рапидно смењују, тако да Гугл често уме, од доброг слуге, да постане јако лош господар. Иако су нам информације доступне и буквално су нам на длану, морамо да научимо како да их селектујемо и проверавамо своје изворе.
Моменат у којем се свет тренутно налази баца ново светло на опасност од полуистина и дезинформација. Присутна је тенденција да се многи грађани о коронавирусу информишу путем Интернета а прича се да чак и поједини лекари „гуглају” дијагнозе. Како избећи непријатности које лако могу да настану?
За људе који су недовољно информисани о теми коју гуглају постоји велика шанса да буду заведени сличношћу појмова. Колико пута нам се деси да гуглајући рецимо, појам „крокодил” у ствари наиђемо на информације које јесу тачне али се тичу не зеленог рептила, већ опасне дроге која хара светом.
О овим и другим недовољно познатим аспектима Гугла разговарали смо са социологом Далибором Петровићем. Такође, припремили смо вам наше уобичајене рубрике као и актуелно репортерско укључење у првом сату.

Водитељи: Ивана Весић и Миодраг Стошић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво