Ars, Artifex

Завршено 63. Стеријино позорје; у издању београдске Bookе објављена су два изузетна романа најчитанијих хрватских писаца.

Синоћ је доделом награда у Српском народном позоришту у Новом Саду затворено 63. Стеријино позорје, на које ћемо се још једном осврнути у данашњој емисији.

Александра Гловацки ће представити једну од такмичарских представа, омнибус под називом „...И остали'', настао на текстовима четири младе списатељице, а у режији Стевана Бодроже и продукцији УК Вук и Мерлинка фестивала.

У издању београдске Bookе објављена су два изузетна романа најчитанијих хрватских писаца.

Прво је обимно дело Зорана Ферића од 600 страница „Календар Маја” за које је овај аутор добио све могуће литерарне награде у Хрватској и ушао у књижевни пантеон јужнословенских књижевности. Списатељско мајсторство је очигледно, али и сама тема које се данас ретко ко жели прихватити - сексуалност међу старијим особама. Некадашњи матуранти, данас скоро седамдесетогодишњаци, одлучују да поновe своје матурско путовање бродом, на релацији Опатија-Задар. То је оквир за необична подсећања и дешавања у којој се разоткривају међусобни односи који се, како се испоставља, са протеком година нису променили.

Други роман је дело Миљенка Јерговића „Неземаљски израз његових руку” који покушава да одговори на питање шта се, како, када и коме догодило тог кобног дана када је група младих завереника одлучних да промени свет атентатом на престолонаследника. Необичан приказ Гаврила Принципа али и самог Франца Фердинанда који је овде портретисан на другачији начин од уобичајеног. О ова два романа Петар Протић је разговарао са директором издавачке куће Booka Иваном Бевцом.

Кроз емисију води Љубица Крминац.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво