Визија

Тема: 50 година Завода за културни развитак

Мало је установа културе које у ово време транзиције нису доживеле промене. Завод за културни развитак који управо обележава 50. годишњицу од свог оснивања је једна од тих институција, чији истраживачи подједнако добро раде као и у време оснивања када су материјалне могућности биле боље него данас.
Ову установу је основао Стеван Мајсторовић, који је иначе давао тон културној политици државе у послератном периоду и који је на једном студијском путовању по САД дошао на идеју о оснивању завода који би пратио дешавања у култури, проучавао их и предлагао државним форумима који су располагалу влашћу и новцем, како да решавају проблеме и како да унапређују културни живот у тадашњој Србији.
Специфичност ове установе данас је стучни кадар: социолози, историчари и политиколози, који се баве истраживањима, документацијом и израдом студија и анализа која се објављују у часопису "Култура" или се у форми извештаја и предлога представљају државним органима који одлучују у области културе.
О историјату, актуелном тренутку и будућности Завода за културни развитак за „Визију" говоре Марина Лукић Цветић, в.д. директор, Синиша Стефановић, историчар и Слободан Мрђа, социолог.
 
Водитељ: Љубица Крминац
Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво