Град: Места Европе

О Европи, њеним градовима,о значењима и границама, говоре Стела Гервас - историчарка, истраживачица Института за напредне студије у Паризу, Бертран Леви - предавач и истраживач у домену хумане географије Одељења за географију Европског института Универзитета у Женеви, и Иван Чоловић - уредник библиотеке XX век.

"Место је у првом реду просторни појам. Поред тога је и репер који може послужити као прва референца у изградњи идентитета. Откако је Пјер Нора употребио синтагму место сећања како би истражио темеље француског идентитета, појам место више не означава само географске локалитете: примењује се и на меморијске подлоге и на културне референце са идентитетском наменом. Политички симболи, комеморације, споменици и институције, исто као и културне праксе или пак неки педагошки садржаји, сад су све то места у истом смислу, мада другачије врсте, као планински врхови, ртови или полуострва..."

Овако започињу предговор Стела Гервас и Франсоа Росе, аутори зборника "Места Европе", који се ових дана појавио у издању Библиотеке XX век.

О Европи, њеним градовима, о значењима и границама, у Граду говоре Стела Гервас - историчарка, истраживачица Института за напредне студије у Паризу, Бертран Леви - предавач и истраживач у домену хумане географије Одељења за географију Европског института Универзитета у Женеви, и Иван Чоловић - уредник Библиотеке XX век.

Aутори емисије су Снежана Ристић и Радоња Лепосавић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво