Читај ми!

Преглед музичке недеље

У фокусу данашње емисије је и овога пута београдска сцена, са три концерта: два одржана у дворани Коларчеве задужбине и један у Галерији САНУ.

На Коларцу, који је у суботу прославио 91 рођендан, наступили су наши велики ансамбли ‒ Хор и Симфонијски оркестар РТС-а и Београдска филхармонија. Хор и Симфонијски оркестар РТС-а ‒ под управом Србољуба Динића и са вокалним солистима Соњом Шарић, Јеленом Кончар, Стеваном Каранцем и Гораном Крнетом ‒ прославили су рођендан Коларчеве задужбине Деветом симфонијом Лудвига ван Бетовена. Београдска филхармонија је, у оквиру циклуса На добром путу, заједно са диригентом Бенџамином Шворцом и великом пијанистичком звездом данашњице ‒ француским солистом Седриком Тибергијеном, публику одвела у Париз, уз музику Клода Дебисија, Мориса Равела и Џорџа Гершвина. У Галерији САНУ одржано је вече клавирске и камерне музике српског композитора и академика Властимира Трајковића и промовисана је монографија Музика.

Рубрику Јубилеји и годишњице посветили смо једном од најзначајнијих тренутака у животу Јохана Себастијана Баха ‒ премијери његове Црквене кантате бр. 22. Изведена је пре 300 година на аудицији за место кантора у чувеној Цркви Св. Томе у Лајпцигу, када је Бах добио ово престижно место.

Аутор емисије је Бојана Жижић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво