Читај ми!

Гекони у Србији

Све већи број наших суграђана као кућне љубимце гаји различите врсте гекона.

 

Поред Кочијевог гекона, који се успешно успоставио у већини урбаних центара Србије током претходних петнаестак година, однедавно је познато да је још једна страна врста гекона, кућни гекон, успоставила своје популације и успешно се размножава у Србији. Овај податак је резултат рада групе истраживача, чији су налази пре само неколико дана објављени у једном међународном часопису.

О разноврсности гекона, геконима као кућним љубимцима, али и потенцијалним ризицима по домаће врсте на подручјима где успоставе своје популације разговараћемо са др Александром Урошевићем из Института за Биолошка истраживања „Синиша Станковић" и Марком Маричићем са Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Осврнућемо се и на ефекте климатских промена на ширење потенцијално инвазивних врста гмизаваца, као и на специфичности урбаних средина које доприносе разноврсности фауне која их настањује.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво