Читај ми!

Мина Ђурић

Гошћа Клуба 2 је је Мина Ђурић, доценткиња српске књижевности на Филолошком факултету у Београду.

 

Мина Ђурић (1987, Београд), бави се компаративним, интердисциплинарним и интермедијалним изучавањима српске књижевности 20. и 21. века у контексту светске књижевности, књижевном херменеутиком, књижевном теоријом и сродним диспциплинама. Као плод таквих интересовања објављена је њена студија Трансмузикализација текста: Музика српске модернистичке књижевности.

У Клубу 2 чућемо какав је то спој музике и књижевности када је реч о поезији (В. Илић, Шантић, Дучић, Ракић, Дис, Настасијевић и др.), али и критици и есејистици (Богдан Поповић, Скерлић, Исидора Секулић, Винавер), те зашто је музика важна у њиховом стваралаштву.

Као чланица многих књижевних друштава у земљи и иностранству, учесница научних скупова и гостујући предавач, Мина Ђурић професионално је боравила у Мађарској, Немачкој, Пољској, Чешкој, Босни и Хрецеговини, недавно у Француској, а ускоро одлази у Италију.

Тамо ће учествовати на 15. конференцији Италијанске фондације Џејмса Џојса, писца чију је стваралачку рецепцију у оквирима српске прозе 20.века истраживала у својој докторској тези. Колико су поменута путовања Мини Ђурић значајна, а какав је њихов значај за нашу културу биће такође наша данашња тема.

Уређује и води Соња Миловановић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво