Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Дана 28. јануара 1878. године у Њу Хевну пуштена је у рад прва телеонска централа на свету. Седамнаест година касније, на овај исти дан, 28. јануара 1895. у Београду у част Николе Тесле је приређен први радио-телефонски концерт.

У „доба великих успеха и славе Теслине", у време када у Србији још није био уведен међуградски телефонски саобраћај, Поштанско-телеграфска задруга је одлучила да одржи први и једини телефонски концерт. Краљ Александар је пристао да уступи дворску линију за потребе концерта о коме се дуго причало. Штампане су само две посебне позивнице - једна за краља, а друга за Теслу. Припреме за концерт биле су технички захтевне. Одлучено је да се концерт одржи у култним кафанама - „Коларац", некада се налазио на Тргу републике у Београду и сали хотела „Европа" у Нишу. Развучене су додатне жице и постављени телефонски апарати који су требали да преносе музику. Како би посетиоци имали пун доживљај, дуж зидова и у средини сале стављени су звучници, тачније трубе које су резоновале звук. Штампана је посебна серија дописница у Бечу са Теслиним ликом. Ове дописнице било је могуће купити и послати само те вечери, из „Коларца", где је постављено истурено одељење београдске поште, а пошиљке су печатиране посебним жигом, који је осмишљен у част тог догађаја. Био је постављен и телеграф путем кога су поруке „летеле" са једног на други крај Србије. Док су посетиоци са узбуђењем чекали почетак преноса концерта, у позадини се дешавала права драма...

Подсетићемо се овог, али и бројних других технички и продукцијски захтевних програмских изазова у нашој богатој телекомуникационој историји, посебно оних револуционарних, реализованих захваљујући креативцима из Радио Београда.

У редовној рубрици „Кутија за памћење" емитујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са сликаром Миланом Коњовићем, на дан када обележавамо 125 година од уметниковог рођења. За циклус емисија „Гост Другог програма" Коњовић је говориио на самом почетку тог серијала, 1974. године.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво