Читај ми!

Шта ће бити с мостом?

Весна Марјановић, Бојан Kовачевић, Марин Kрешић, Пеђа Ивковић

Већ недељама се поново не стишава прашина, око судбине Старог савског моста у Београду. Воде се бројне полемике у јавности. Овај мост не спада у најпрометније и најзначајније мостове у главном граду, вероватно није ни један од најлепших, али оно што га издваја је његова историја.

Стари савски мост су подигли Немци током окупације 1942. године, за своје потребе. 1944. године, при повлачењу Намаца из Београда је миниран, али га је спасао учитељ Миладин Зарић. Стари учитељ је пресекао детонаторску жицу која је била упаљена и омогућио даљи продор јединицама Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије, како би се окупатор протерао. Заслугом и херојством учитеља Миладина Зарића је сачуван. На тај начин, Стари савски мост постао је и симбол храбрости и жртве на чување будућим генерацијама.

Предлог градске власти да се Стари савски мост сруши и изгради нови, у једном делу стручне јавности и Београђана изазвао је оштре реакције и жестоко се противе тој идеји, залажући се да садашњи мост остане. Део струке сматра да нови мост може да се сагради, а да се не поруши стари. Сем проблема који се тичу културе сећања, ту су и проблеми саобраћаја и загађења.

Скупштина Србије усвојила је предлог да држава подигне кредит који би омогућио рушење Старог савског моста и изградњу новог. У недељу, 4. децембра у 12 сати у Скупштини општине Стари град заказана је јавна расправа на тему рушења моста.

Може ли се реконструисати Стари савски мост, који би сачувао своје историјско место у визури града? Да ли је уобичајено да се мостови руше? Да ли постоје рационални разлози да се мост уклони? Ако се демонтира, где ће завршити? Да ли су грађанима понуђени одговори који ће уважити њихове потребе као кориснике јавног простора? Зашто смо спремни олако да се одрекнемо онога што смо наследили из прошлости? Да ли довољно бринемо о културном и историјском наслеђу?

Шта ће бити с мостом и да ли броји своје последње дане? У Споровима у култури говоре Весна Марјановић, генерална секретарка организације „Европа ностра Србија", Бојан Kовачевић, архитекта и председник Академије архитектуре Србије, Марин Kрешић, урбаниста и Пеђа Ивковић, архитекта.

Емисију води Тања Живковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво