Читај ми!

Далибор Тодоровић

Уметник на свирали


Далибор Тодоровић, рођен 4. јуна 1987. године у варошици Рашки, доктор је ветеринарских наука и запослен као клинички бактериолог на Научном институту за ветеринарство „Нови Сад" у Новом Саду.
Негује свирање на старим дувачким инструментима свирали и кланету, како би сачувао и презентовао аутентичне технике музицирања, а основе технике свирања на свирали учио је од Љубодрага Мијајловића (село Варево код Рашке).
Решен да отргне од заборава традицију родне Рашке, од 2007. до 2017. године спровео је теренско истраживање нематеријалног културног наслеђа у селима омеђеним венцима Голије, Копаоника и Рогозне. Све мелодије забележене приликом овог истраживања снимљене су за Тонски архив Радио Београда.
Активан је члан КУД „Рашка" из Рашке од 1998. године и ангажован је као стручни консултант за народне игре КУД „Голија" из Новог Пазара и КУД „Рашка" из Рашке.
Према његовим теренским записима снимљен је музичко-документарни филм „Дежевске Јеремије" серијала „Српски источници", Радио-телевизије Србије.
Предавач је народних игара, песама и ношње Рашке на многим семинарима за руководиоце фолклорних група у земљи и иностранству. Поседује збирку оригиналних народних ношњи Рашке која броји више од стотину хаљетака, као и збирку старих дувачких инструмената.
Ангажован је као стручни консултант Етнографског музеја у Београду за предео Рашке области.
Добитник је бројних награда и признања у области очувања народне традиције Срба међу којима издвајамо:
2012.- Награда емисије „Шљивик" Радио-телевизије Србије, „Чувар народне баштине" у категорији народне игре са КУД „Рашка" из Рашке;
2014, 2015. и 2019.- Прва награда у категорији изворног свирања на Сабору фрулаша Србије „Ој, Мораво" у Прислоници;
2016. - Специјална награда Радио Београда 2 „Од злата јабука" у категорији изворног свирања на Сабору фрулаша Србије „Ој, Мораво" у Прислоници;
2016. - Прва награда на Фестивалу „Златни опанак" у категорији изворни инструменти;
2021. - Mајсторско писмо на Сабору фрулаша Србије „Ој, Мораво" у Прислоници.

Разговор са Далибором Тодоровићем забележен је 26.11.2022, после промоције компакт диска „Од злата јабука: Свирала у музичкој традицији Србије", који представља заједнички пројекат Радио Београда 2 и ПГП-РТС.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво