Читај ми!

Ђорђе Матић

У оквиру петог јубиларног програмског циклуса „Поезија уживо!", који организује Радио Београд 2 у сарадњи са Задужбином Илије Милосављевића Kоларца, у суботу 10. децембра 2022. године од 19 сати, у Kоларчевој задужбини биће одржано вече песника Ђорђа Матића, уз директан пренос на таласима Радио Београда 2.

Ђорђе Матић (1970, Загреб), песник, приповедач, есејиста и критичар. Осим у Хрватској, живео је и у Италији и Холандији. У Амстердаму је студирао енглеску и италијанску књижевност.

Аутор је песничких збирки: „Lingua franca" (2013), „Haarlem Nocturne" (на холандском 2016), „Други звук" (2021), „Шифрирано, биографија - нове и одабране пјесме" (2022), књиге есеја о музици „Тајни живот пјесама - хрватска популарна музика деведесетих" (2014) и „Тајне везе" (2017), те збирке огледа о српској култури „Хисторија и савременици" (2018).

 

Године 2020. објављене су му две есејистичке књиге: на француском „Visage du silence - Лица тишине" и на српском „Сенке наших предака: отргнуто од заборава". Аутор је романа „Ниоктуда с љубављу" (2021). Уредник је и коаутор Лексикона „YU митологије" (2004) и коаутор (с Меримом Kључо) тројезичног музичког приручника „Еastern Еuropean Folk Tunes" (2009). Уредио је више публицистичких књига, као и неколико радова из поља историјских наука.

Преводи с енглеског, италијанског и холандског језика, као и на те језике. Сарађивао је на више албума world и етно музике и у Холандији предводио музичку групу Гађо оркестра, у којој је певао и свирао удараљке. Члан је загребачког часописа Просвјета и сарадник портала Око Радио-телевизије Србије. Члан је Хрватског друштва писаца и Српског културног друштва Просвјета.

Улазнице за програм „Поезија уживо!" љубитељи поезије и слушаоци Радио Београда 2 могу да преузму на благајни Kоларчеве задужбине.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво