Читај ми!

Омаж Дарку Татићу

Старо Сајмиште - на почетку замишљено као сајамски комплекс који треба да буде подстрек за економски развој Краљевине Југославије, за време рата је претворено у концентрациони логор и данас је једно од најзначајних места сећања на Холокауст Јевреја у Београду и страдале у Другом светском рату на подручју читаве Србије.

Први београдски сајам био је пројекат тројице архитеката: Рајка Татића, Миливоја Тричковића и Ђорђа Лукића. Подигнут је 1937. године залагањем трговаца, индустријалаца и Београдске општине. Сајам је отворио пут изградње на Новом Београду, пошто је био први комплекс са леве стране реке Саве. Био је показатељ модерне архитектуре и урбанизма тридесетих година прошлог века.

Децембра 1941. године формиран је Јеврејски Логор Земун који је територијелно припадао Независној држави Хрватској.

Зашто је Старо сајмиште - некадашњи нацистички концентрациони логор, већ деценијама место сећања, заборава и спорења? У емисији говоре, Бранка Прпа и Милан Кољанин, историчари из Института за савремену истоприју, Бранко Бојовић, члан савета Академије архитеката Србије, Миладин Лукић, саветник конзерватор Републичког завода за заштиту споменика и Дарко Татић из удружења "Наша Србија".

Емисију уређује и води: Снежана Бићанин  

 

 

Агора Агора

Autor:
Снежана Бићанин

Радио-магазин који анализира феномене из области политичког живота, филозофије, политике и политичке теорије. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво