Читај ми!

Обавештајни рат и шпијунске мреже у Београду данас

Бојан Димитријевић и Марко Лопушина

Члан МИ 6 иностраног одељења британске Тајне обавештајне службе који обавља поверљиве задатке, говори језике, вешто барата пиштољем, познат по скупим аутомобилима, згодним девојкама и кодним бројем '007' што је шифра дозволе за неограничене ликвидације на дужности, идеализовани је лик обавештајца. Џејмс Бонд, тајни агент, јунак популарне културе, постао је глобално познат икона и симбол, све што тајни агент, обавештајац или шпијун у стварности није.

Савремена политичка стварност међутим препуна је тајних агената, обавештајаца, шпијунских мрежа и служби посебно у кризним периодима и на одређеним местима. Недавно смо чули да је и Београд данас, једно од таквих места, премрежен шпијунским коридорима, агентима и доушницима. Највеће обавештајне службе и са истока и са запада појачале су присуство на нашим просторима а процењује се да тренутно делују готово 50 страних агентура.

Kакви су природа, принципи и циљеви обавештајног рада и зашто је Београд данас постао толико интересантан страним службама за Речено и прећутано говоре Бојан Димитријевић, историчар и својевремено саветник председника Србије за војна питања и Марко Лопушина, публициста, истраживач и аутор више књига о тајним службама.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво