Читај ми!

Историја Бачке епархије

Гост Ризнице проф. др Горан Васин, историчар, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду

Гост овонедељне Ризнице биће др Горан Васин, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, Одсек за историју, са којим разговарамо о великом историјском значају Бачке еархије и канонизацији Светог владике Иринеја (Ћирића) и бачких новомученика.

Епархија бачка је у својој дугој историји имала велики број значајних догађаја и завидан број изузетних личности, достојног свештенства, владика који су били као матица око које су се окуљали Срби у Хабзбуршкој монархији. Тема обухвата период од прве оловине 18. века до 20. века, важне саборе  за Србе који су живели на подручју Монархије, епископе бачке. Говоримо о Висариону Павловићу (епископу бачком од 1731-1755) Јовану Јовановићу, Платону Атанацковићу, владици који је са својим верним народом преживео  велика страдања током Револуције 1848-49, Герману Анђелићу, Митрофану Шевићу, Иринеју Ћирићу... Канонизацијом  владике Иринеја Ћирића (Светог епискоа Иринеја Бачког - 4.10.2022) и Светих мученика бачких "догађај је који превазилази  и најпреломније догађаје историје српске цркве бачке равнице", закључио је наш саговорник историчар проф. др Горан Васин, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво