Читај ми!

Избори у БиХ и њена будућност између националног и грађанског концепта

Мухарем Баздуљ ии Милан Гулић

 

Један од победника недељних избора у Босни и Херцеговини, који по кључу пррдставља босанске Хрвате а за кога махом гласају Бошњаци, свој четврти улазак у председништво државе доживео је као победу грађанске државе. Захваљући на поверењу у изборној вечери рекао је, између осталог, " буде ли БиХ онаква какву је замишља ХДЗ никада неће бити нормална држава".

Овај мали сплет парадокса одсликава сву комплексност босанског политичког модела и његовог изборног система. Чињеница да је у БиХ увек много лакше организовати изборе него формирати власт говори, међутим, о проблему политичког уређења које већ трећу деценију одржава нефункционални статус кво. Без обзира да ли је то грешка или пројекат Дејтонског споразума он упорно опстаје и потхрањује стални сукоб националног и грађанског концепта државе.

Шта у том контексту доносе управо одржани избори у БиХ, да ли су функционалне промене могуће и каква је перспектива овакве Босне за Речено и прећутано говоре Мухарем Баздуљ, књжевник и новинар и Милан Гулић, истраживач са Института за савремену историју.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво