Читај ми!

Веберов „Чаробни стрелац"

Ниједна опера, чак ни Моцартова „Чаробна фрула", није имала такав успех и није се тако брзо раширила по оперским кућама Европе као „Чаробни стрелац" Карла Марије фон Вебера.

У данашњој емисији Кон анима, коју уређује и води Горица Пилиповић, можете слушати одабране одломке овог дела.

Било је то 1810. године. Вебер је наишао на тек штампан први том Језивих прича Апела и Лауна и, под великим утиском прве приче о чаробном стрелцу, са својим пријатељем, музичким аматером, почео је да смишља како да обради ту причу за оперску сцену. Срећом, ти први планови нису одмакли даље од скица јер тешко да би дотични пријатељ боље написао либрето од Фридриха Кинда који је то учинио за Вебера током зиме 1817. У том тренутку романтизам је био у свом зениту и приче које су се заснивале на односу реалног и натприродног биле су веома омиљене. Управо је највеће достигнуће либретисте и композитора било то што су ухватили суштину тих романтичарских и рационалних елемената који су висили у ваздуху, те их обликовали у јединствено дело.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво