Читај ми!

75 година Етнографског института САНУ

Гост Ризнице етнолог-антрополог др Бранко Бановић, научни сарадник Етнографског института САНУ

„Носталгичним духовима чини се увек да је прошлост била боља. Футуристичким духовима ближа је идеја да је будућност важнија и напреднија. Етнолози и антрополози, будући да подједнако бораве и у прошлим и у садашњим световима, слутећи будућност, знају да су културе континууми и да су свим збивањима и променама почеци постављени некада и негде, те да је време прошло заправо пут који се рачва ка различитим правцима будућности... И да подсетимо, посебну пажњу Етнографски институт САНУ је од свог оснивања посвећивао неговању научног подмлатка, стога мото прославе нашега јубилеја гласи - „Никада млађи!". Због тога је организација јубилеја поверена младим сарадницима. Наиме, 75 година постојања Етнографски институт САНУ дочекује са подмлађеним тимом. И зато смо, иако дуго постојимо-никада млађи и желимо да то постане део традиције нашег Института" (део обраћања директорке Етнографског института САНУ, проф. др Драгане Радојичић, на свечаној академији у палати САНУ поводом јубилеја Института).

Гост овонедељне Ризнице је етнолог-антрополог др Бранко Бановић, научнии сарадник Етнографског института САНУ у Београду, а повод нашем сабрању је 75 година рада, једног од најстаријих Академијиних института, централне научне установе у Србији која се бави етнолошко-антрополошким проучавањем друштва и културе. Прослава значајног јубилеја Института је под слоганом - Никад млађи!

Аутор и водитељ Душанка Зековић

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво