Читај ми!

Ђорђе Рош (1896-1977)

Гост је Душан Крстић, писац и сликар, аутор књиге „Господин Рош"

„Припадник генерације храбрих интелектуалаца и велики патриота међу којима су: Дероко, Страхиња Бане Нушић, Краков, Сондермајер, Кирхнер... Ратник. Пилот. Колекционар. Бизнисмен. Полиглота. Диломата. Верник. Мецена.

Почасни конзул. Добротвор и дародавац срске цркве. Живот јединог световног човека који почива на Атосу у хладу манастира био је попут филмске приче. Неустрашив, храбар и горд човек. Спортиста, дипломата и ратни херој. Капетан инвалид.

За пријатеље Ђура... Херој Првог светског рата, након Другог је стављен на листу за ликвидацију, по кратком поступку. Већина ствари из његовог живота није била позната јавности. Велика је вероватноћа да би потпуно склизнуо у заборав да није једини који за живота није носио монашку ризу, а сахрањен је у порти манастира Хиландар.

На Светој Гори, у центру срске духовности, радознале посетиоце интригира камени споменик на коме је уклесано име Ђорђе С. Рош. Ко је тај Рош?" (Из књиге „Господин Рош", Душан Крстић)

У овонедељној емисији Храм гост је Душан Крстић, писац, сликар, аутор књиге „Госодин Рош", са којим разговарамо о животу Ђорђа Роша (1896, Београд, 1977. Неа Рода) јединог световњака чији се гроб налази у порти манастира Хиландар.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

 

 

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво