Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

На данашњи дан, 3. септембра 1934, године у етар је први пут са таласа Радио Београда одаслата емисија „Национални час" коју су заједнички припремали и емитовали Радио Београд, Радио Загреб („Национални сат") и Радио Љубљана („Национална ура").

Међу предавачима су били истакнути интелектуалци тога доба, међу којима су Иво Андрић, Исидора Секулић, Владимир Велмар Јанковић, Александар Белић... Посебан печат у „Националном часу" утиснуо је и књижевник Станислав Винавер, иначе оснивач Библиотеке Радио Београда, некада и уредник Краткоталасне радио станице Централног пресбироа Краљевине Југославије, али и један од заниљивијих радиофонских стваралаца свога доба, аутор десетак радио-драма. О њима смо разговарали са приређивачем Сабраних дела Станислава Винавера (једна од књига посвећена је управо радио-драмама) професором Гојком Тешићем и са Иваном Миљак Каранфилов, ауторком научних текстова о Винаверовој радиофоничности.

У редовној рубрици „Кутија за памћење" емитујемо одломк из разговора Милоша Јевтића са глумицом Рахелом Ферари. Ови разговори вођени су за циклус емисија „Гост Другог програма" 1976. године.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво