Читај ми!

Момчило Ђорговић

Гост Клуба 2 је новинар и публициста Момчило Ђорговић, а говоримо о његовој књизи „Ко је убио Јована Скерлића"

Колико је друштвена карта Србије била занимљива и у време живота и деловања књижевног критичара Јована Скерлића уверићемо се и у описима догађаја које нам пластично приближава писац књиге „Ко је убио Јована Скерлића" (Лагуна). На готово петсто страна ми пратимо сагу и о „одрастању" једног друштва али осећамо и ауторова незадовољства због до дана данашњег и многих ненаучених лекција из прошлости.

Јована Скерлића знамо по његовом оштром критичарском перу. О некима је анализирајући њихова књижевна дела часно и узвишено говорио, неке је, а како је препричавао знао и „за цео век ојадити".

И његова природа често је била на удару ондашње јавности. Али, о Скерлићу веома мало знамо као о политичару. Увођењем чињеница о том делу његовог рада Ђорговић попуњава досадашње празнине. Посебно истиче значај Скерлићевог посланичког мандата у годинама 1912-1914. и његове говоре у скупштини. Из књиге сазнајемо и о значају Николе Пашића али у вези са супротстављеношћу идеја тако да су Пашић и Скерлић приказани као антиподи.

И чињеница да је Јован Скерлић рано и напрасно преминуо у 37. години живота за писца бива предмет истраживања.

Аутор и уредник је Мелиха Правдић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво