Читај ми!

Гојко Божовић

Гост Клуба 2 је књижевник и издавач Гојко Божовић.

Гојко Божовић (Пљевља, 1972) је песник, есејиста, књижевни критичар и издавач. Објaвио је девет песничких књига, пет есејистичких, приредио неколико антологија поезије и прозе. Оснивач је издавачке куће Архипелаг и Београдског фестивала европске књижевности. Добитник је бројних награда за поезију и есејистику, те културни рад у целини.

Његова нова песничка књига „Док тонемо у мрак" један је од повода за наш данашњи разговор. У њој песник наставља са неким од преовлађујућих тема свог досадашњег песништва, као што су рефлекси мита у савремености, смисао приче или моћ сећања, односно заборава, али се окреће и новим подручјима певања, инспирисаних превасходно свакодневицом. Уз неке препознатљиве речи његове поезије (глас, прича и сл.) које користи и у новој књизи, новина је у понешто другачијем песничком исказу и наративнијем стиху. Шта је то што је стално а шта се мења у писању песама, колико песник свесно контролише промене, како види рецепцију овог дела свог стваралаштва, неке су од наших тема.

Са Гојком Божовићем говоримо и о петнаест година издавачке куће Архипелаг, о постигнућима и изазовима са којима се суочава од оснивања до данас.

Уређује и води Соња Миловановић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво