Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Глумац је глумац је радио-глумац!

У годинама настанка и муњевитог продора радија, глумци су најчешће радили сами. Бирали су текстове и режирали оно што ће извести. Тако је, како примећују хроничари радија, „рану фазу развоја поетике драмске игре за микрофон у потпуности одређивао Његова Висост Глумац!" У послератним годинама, када је радиодрамска уметност освојила своје место и скројила сопствене естетске и занатске законитости, остала је иста снага специфичности глуме у звучном медију.

Задатак: Створити јасну слику слушаоцу, без мимике, без фацијалне експресије, без сценографије, без помоћи костима... Гласом својим и непатвореном емоцијом. Ваљда је зато редак број глумаца могао да буде назван радио-глумцима, са свим посебностима и вештинама рада пред микрофоном. Данашњу емисију посвећујемо радио-глумцу!

У рубрици „Ко је радио на радију" подсетићемо се стваралаштва редитељке Радио Београда (али и глумице!) Олге Брајовић Петровић која је рођена пре тачно 90 година и која је за нашу кућу режирала преко четири стотине радиофонских дела. Добитница је великог броја награда на фестивалу „Недеља југословенске радио-драме", награде ФЕДОР, годишње награде РТС-а за уметничка достигнућа и изузетан допринос радиофонији, награде РТС-а за животно дело...

„Кутија за памћење" нам доноси одломке из разговора Милоша Јевтића са песником Миодрагом Павловићем. Академик Павловић говорио је за циклус емисија Гост Другог програма 1986. године.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво