Читај ми!

Како се биљке бране од инсеката?

О различитим типовима одбране биљака од инсеката хербивора, као и о механизмима комуникације међу биљкама и начинима слања упозоравајућих сигнала при нападу инсеката разговараћемо са др Јеленом Савић из Института за Биолошка истраживања "Синиша Станковић" у Београду.

 

Спектар решења која су биљке развиле како би се одбраниле од биљоједа изузетно је интересантан и укључује различите морфолошке, биохемијске и молекуларне механизме. Интеракције биљака и инсеката одвијају се стотинама милиона година, а разумевању сложене машинерије којом се биљке штите од инсеката доприносе врло динамична истраживања у овој области.

Бројни комерцијално гајени усеви у процесу вештачке селекције за повећање приноса губе одбрамбене способности, што условљава појачано ослањање на доступне инсецтициде. Истовремено, развој одрживе пољопривреде намеће потребу за смањењем употребе хемијских средстава за заштиту биља, што условљава хитно идентификовање одбрамбених особина биљака које се могу искористити за биолошку борбу против штетних инсеката. Бројне примере потенцијалне примене нових истраживања у овој области сазнаћемо од наше данашње гошће.

Проф. Момчило Б. Ђорђевић доноси занимљивости из света медицине.

Разговор је први пут емитован 19.05.2022.

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво