Читај ми!

Персијски вртови

Од самих почетака цивилизације, на иранском тлу постоји и историја уређења вртова, која тече упоредо са историјом подизања владарских грађевина.

 

Међу Персијанцима, сађење дрвећа сматрано је светом делатношћу, а као што наводи грчки географ Страбо, било је чак део њиховог образовања: дечаци су извечери добијали подуку у овој вештини. Вероватно је баш на тај начин ово поштовање с временом пустило дубоке корене у душама свих Иранаца, независно од друштвеног слоја - од владара, преко обичних људи, до војника.

То је, свакако, један од разлога што у Ирану и дан-данас, упркос суровој клими, постоје безбројни бајковити вртови, буквално отети од пустиње. Њиховој историји и уметности пројектовања посветили смо данашњи Пут свиле. У овој емисији музичку пратњу пружиће нам ирански ансамбл Дастан и композиције Саида Фараџпурија.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво