Читај ми!

Музика за краљице

Које су краљице инспирисале композиторе да пишу за њих музику и у каквој форми - то је тема уреднице Горице Пилиповић у данашњој емисији Време музике.

Један одломак ораторијума Соломон Георга Фридриха Хендла, на пример, познат је под насловом Долазак краљице од Сабе.Краљица од Сабе је, додуше, легендарна личност, није потврђено да је заиста и постојала, само се претпоставља време кад је живела. Помиње се у Библији и каснијим предањима, а археолози сматрају да се њено краљевство налазило на простору данашње Етиопије, Еритреје и Јеменa. У исламској традицији њено име је Билкис, и управо под тим називом Оторино Респиги је компоновао балет. Шарл Гуно и Карл Голдмарк су јој посветили опере.

Али, у нашем данашњем избору ипак је највише краљица које су заиста постојале. Испоставиће се да су енглеске владарке највише инспирисале машту композитора (и то не само из ове земље) - њихове судбине као да су биле посебно занимљиве и узбудљиве. Неке заиста и јесу, али многе краљице су тек после своје смрти заслужиле да им се ода и музичка почаст. Композитори су једноставно одговарали на захтев тренутка и писали пригодну погребну музику. Хендл је, на пример, компоновао и Посмртну оду краљици Каролини под називом Путеви Сиона.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво