Читај ми!

Сања Латиновић „Препрека или праг", Салон Музеја савремене уметности

У Салону Музеја савремене уметности организована је самостална изложба Сање Латиновић под називом „Препрека или праг", која је концепцијски осмишљена као анализа њене досадашње уметничке праксе.

Овом изложбом је први пут обједињено и (на известан начин) систематизовано стваралаштво Сање Латиновић како би се сагледале константе и варијабле њених перформанса.

На формалном нивоу њене перформанс акције могу се класификовати у три групе: 1. самосталне, често и радикална извођења, 2. колективни перформанси на нивоу промишљања телесно и ментално синхроног унутар духа заједништва; 3. кроз материјализоване инсталације и објекте наводи публику да учествује и преузме улогу главног извођача. Све ово, појединачно и обједињено карактерише ауторкин специфичан приступ анализи стварања и одвијања уметничког чина који се најпре може схватити на нивоу спровођења облика различитих понашања, а не као један коначан, унапред форматиран модел од кога се не одступа.

На изложби су приказани видео-записи њених пет до сада изведених кључних јавних перформанса - „Акваријум", „Отклон", „Do not cross", „Испред зида", „Movements: White", два видео перформанса - један реализован на мастер класу Марине Абрамовић („Напуштена"), други под називом „Птица", те пет инсталација које су материјална сведочанства о пeрформанс извођењима, па се због тога концепцијски могу разматрати и као уметнички објекти.

На отварању изложбе Сања Латиновић је први пут у земљи извела перформанс „Do not cross", а остаци перформанса су постали објекат на изложби. При крају изложбе биће изведен колективни перформанс „Movements: White" који је Сања осмислила заједно са уметником Ранком Ђанковићем.

Иако по вокацији вајар, Сања Латиновић је свој рад углавном базирала на перформансу, видеу и фото документацији, бирајући их као поља уметничког израза кроз које происпитује и сам медиј скулптуре истражујући његове трансформативне потенцијале у релацијама материја - простор - форма - идеја.

Гошћа Знакова ће бити Сања Латиновић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво