Читај ми!

Сто година од рођења Васка Попе

Песник звездознанац, митограф, визионар, уметник који је спојио традиционални са модерним изразом, барокни са класицистичким моделом певања, Васко Попа померио је границе песничке речи и мишљења о поезији.

Објавио је осам песничких књига и четири антологије. Његов песнички првенац, „Кора", прекретничка је књига за послератно српско песништво, тренутак од којег српска поезија почиње да пева другачијим гласом.

О стваралаштву једног од највећих српских и светских песника написане су бројне студије и есеји, а магија његове песме и даље зрачи и инспирише песнике, тумаче, преводиоце. 

Даровитост, вештина, деликатност, али и строгост према сопственом писању, презицност и рационалност - то су неке од главних одлика лика и дела Васка Попе. О његовом значају и утицају који и данас има, у Гутенберговом одговору посвећеном стогодишњици његовог рођења, говоре професор Михајло Пантић, песници Катарина Пантовић, Милица Шпадијер, Урош Котлајић, Јелена Маринков, Шимон Цубота, Ђорђе Ивковић и овогодишњи лауреат Награде „Васко Попа", Стеван Брадић

Уређује и води Соња Миловановић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво