Читај ми!

Сарадња под новим кровом

Љиљана Ћинкул, Лука Кнежевић Стрика

Графички колектив у Београду сутра отвара прву изложбу у обновљеном новом матичном простору у Ул. Драгослава Јовановића 11. Тачно 70 година након прве Мајске изложбе графике, на отварању овогодишњег издања биће додељена 59. престижна награда Велики печат. „Графички колектив је културна и морална национална баштина и својим делом представља традицију за 21. век, или речником данашњице, својеврсни уметнички бренд. Позната Уметница је инсистирала да уметник мора бити Леп, а данас, у пост/ковидном времену, и да уметник мора бити Здрав, а из галеријске праксе следи искуствено да уметник мора да има и свој Дом...", у тексту позива на вишеструко отварање изложбе и галерије, написала је Љиљана Ћинкул, историчарка уметности, ликовна критичарка, уредница Графичког колектива. Она ће у Златном пресеку најавити ова изванредна дешавања.

Назив изложбене поставке у настајању Луке Kнежевића Стрике јесте „Базање", и она се одвија у Уметничком простору У10. Kнежевић Стрика појам базања дефинише као „беспослењо тумарање, лутање без циља (тур.)", а омнибус који представља текстуалне и визуелне белешке, документације и материјалне и нематеријалне интервенције у простору галерије потписују бројни намерни и случајни сарадници који су се придружилу позиву Луке Kнежевића Стрике за заједничко промишљање Београда, међу којима су на отварању били Ана Вуковић, Јован Јовић, Немања Kнежевић, Исидора Поповић, Виктор Вејвода, Тадеј Ваукман, Ивана Богићевић Леко, Гаврило Петровић, Милош Јањић, Илир Гаши, Александар Денић.

Он сам пише: „Током њеног трајања [изложбе 'Базања', прим. нов.], добродошли сте да искористите слободни простор галерије да поделите своја базања, размене, дијалоге, своја остајања или одлажења о Београду. Нарочито ако и вас негде жуља, али што да не и ако не." Позив је отворен, најбоље је потражити контакт у самој галерији, а сам Лука Kнежевић Стрика ће у емисији приближити идеју која га је мотивисала да изведе изложбу, да се бави Београдом, да сарађује са бројним другим ауторима...

Емисију уређује и води Мирјана Боба Стојадиновић.
Насловну слику потписује Material Core icons by Google

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво