Читај ми!

Постоји ли српски националистички дискурс о Иви Андрићу

Александар Јерков, Ненад Величковић и Зоран Милутиновић

Једна недоречена расправа о српском и бошњачком дискурсу у погледу дела Иве Андрића дала је повода универзитетским професорима Ненаду Величковићу из Сарајева и Зорану Милутиновићу из Лондона да о овој теми расправе у писаној форми. „Под лупом" обојице професора нашао се, такође, универзитетски професор књижевности из Сарајева Енвер Казаз, који је у тој „недореченој расправи" тврдио да српски дискурс постоји. У разматрање је узета и Казазова теза „да је бошњачки националистички дискурс о Иви Андрићу потекао из српске књижевне критике", а да „националне идеологије Бошњака и Срба употребљавају дело Иве Андрића на исти начин".

У тексту „Српски дискурс о Андрићу", објављеном у часопису „Ријеч и смисао", Ненад Величковић ће покушати да дâ своја тумачења, дајући и примере за то, док ће Милутиновић у својој новој књизи „Фантом у библиотеци" анализирати Величковиће аргументе из поменутог текста. У поднаслову Милутиновићеве књиге чита се питање - постоји ли српски националистички дискурс о Иви Андрићу, што је и главни смисао полемике.

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су универзитетски професори књижевности: Александар Јерков из Београда, Ненад Величковић из Сарајева и Зоран Милутиновић из Лондона.

У емисији говори и редовни члан Академије наука и умјетности Републике Српске Станиша Тутњевић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво