Читај ми!

Цртеж - шта је био а шта данас све може да буде

Драгана Љубеновић „Исходиште слике: цртежи Саве Шумановића" Народни музеј Србије"; Радомир Кнежевић „Конструкције унутрашњег бића" Народни музеј у Смедеревској Паланци

Тема данашње емисије јесте цртеж - шта је био а шта данас све може да буде.

У Народном музеју Србије представљена је изложба цртежа Саве Шумановића из збирке овог музеја. Ауторка, Драгана Љубеновић је приказала свих седамдесет осам цртежа, колико се налази у колекцији, као и две литографије и једну слику у уљу. Уз ово, ауторка је још приказала и двадесетак репродукција (фотографја) слика Саве Шумановића на које представљени цртежи директно реферирају, како би нагласила уметников стваралачки процес.

Уметност Саве Шумановића увек подстиче интересовање и потребу за реинтерпретацијом његовог стваралачког поступка. При одгонетању процеса настанка слике, посебно занимљив је цртеж. Понеки од ових радова је кроки нацртан гипком, брзо изведеном линијом, док се у бројним примерима запажају разрађене, анатомски тачне скице женских фигура у различитим ставовима које се препознају уклопљене у композициона решења, понекад на вишефигуралним и монументалним остварењима у уљу.

Када је пре више од деценије Радомир Кнежевић, професор на Факултету ликвоних уметности, почео да прућем црта по простору галерије, било је јасно да се исходиште налази у дводимензионалном цртежу на папиру. Међутим, током година, Кнежевић је све више удаљавао од предлошка и препуштао конструисању тродимензионалних цртежа. На изложби „Конструкције унутрашњег бића" у Народном музеју у Смедеревској Паланци, Кнежевић је концепт довео до границе када се линијама ствара волумен, тј када се умножавањем прућа улази у сферу скулптуре.

„Цртање у простору, дакле, постаје сложена делатност, набијена осећањем пуне концентрације у времену и интензивног унутрашњег доживљаја у коришћењу материјала. У таквој размени енергије настају предмети различитих волумена и величина, од поједних тананих облика (линија) до позамашних конструкција (објеката) који се простиру у свим правцима и могу да се усагласе са захтевима било ког излагачког простора", записао је у предговору каталога професор емеритус Чедомир Васић.

Гости Златног пресека биће Драгана Љубеновић и Радомир Кнежевић.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво