Читај ми!

Еколошки магазин

Светски дан заштите животне средине

 

Еколошке покрете је створила мука, обликује их борба, оснажује међусобна солидарност, бруси упорност, а храброст је на сталном искушењу. У Новом Саду одржана је трибина Еколошки покрети и друштвена критика, у организацији Удружења грађана Еко друштвена акција.

У трагању за идентитетом главног града, настао је Атлас типова карактера Београда, Лабораторије за предео Шумарског факултета. Вредност је у разноврсности, што подразумева поштовање идентитета, где важну улогу има и одлучивање оних који на одређеном простору живе. Неки идентитети су неповратно уништени, многи су нападнути, траје борба за препознавањем. Студија промовише сензибилан приступ коришћењу, усклађеном са карактером предела. Чућете проф. др Невену Васиљевић.

У Општини Ражањ и даље се израђују црепуље на исти начин на који се то радило у давна времена - без алата. Посебна глина са Црепуљарског брда се гњечи ногама, а посуда обликује рукама. Једине разлике су у томе што је то некада био мушки посао, а данас их израђују жене и што више не служе само за печење хлеба, већ и за спремање свих јела домаће кухиње. Кажу да је укус неупоредив. О овом, сада већ, бренду и о начину на који су мештани успели да Ражањ буде истински еколошка општина, говоре Милена Јанковић и Мирна Марковић.
Данас је Дан заштите животне средине - светски, а наш. Ако смо заборавили - да се сетимо, а ако нисмо знали - време је.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво