Читај ми!

Филмови „Бранко" и „Знаци живота"

Миодраг Миљковић и Марко Николић

Да ли је принц поезије Бранко Миљковић извршио самоубиство или је убијен, једно је од питања којима се бави документарни филм „Бранко", којије недавно премијерно приказан у Нишком културном центру, у оквиру сегмента Нишки аутори о значајним Нишлијама. Миодраг Мића Миљковић, сценариста и режисер филма „Бранко", рекао је да је овим филмом покушао да пружи нека нова виђења о животу, а посебно о смрти једног од најпознатијих српских и југословенских песника друге половине 20. века. У данашњој емисији чућемо управо аутора филма „Бранко" Миодрага Миљковића.

Филм „Знаци живота" редитеља Марка Николића, који је проглашен за најбољи кратки документарни филм на фестивалу Cannes Shorts, недавно је приказан на Белдоксу. Овај филм је интимно истраживање судбине одавно напуштених хотела у Србији, кроз које нас воде бивши запослени.

Комбинацијом визуелно и историјско-наративних елемената откривамо да се у некада пуним ходницима и салама хотела још увек крију снажни знаци живота, а њихова судбина је метафора стања у којем се наше друштво налази. О пориву да сними овај филм, о документаризму, о координатама времена и простора, о њиховој метафизици и начину на који се хватају камером, за данашњу Филмораму говори редитељ Марко Николић.

Уређује и води Ана Вучковић Денчић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво