Читај ми!

Еколошки магазин

Дунавски парк

Професор хемије Андреас Фат плива од извора Дунава у Немачкој до ушћа реке у Црно море. На путу дугом 2700 километара прати га бродић са екипом и лабораторијом, у којој се анализирају узорци воде на сваких сто километара. Циљ је да се укаже на загађење реке микропластиком, што у комбинацији са осталим видовима загађења представља опасност по здравље људи и живи свет.

Екипу пројекта Clean Denube на београдској Реви дочекали су активисти Удружења Бела Чапља и Иницијативе Право на воду. Прошло је годину дана откако је грађанском акцијом заустављено затрпавање шутом овог влажног станишта. Завод за заштиту природе ради истраживања у процесу проглашења Реве заштићеним природним добром, а институције се и даље не оглашавају.

Подручје Kучај-Бељаница је у поступку проглашења за национални парк и сматра се заштићеним, а до доношења званичног акта примењују се мере прописане у студији заштите. Супротно закону, овде је чак 70 процената територије обухваћено планом о изградњи скијалишта, жичаре и различитих комерцијалних садржаја.

Одржан је десети Форум за зелене идеје Траг фондације, на коме су изабрана три најбоља предлога, заснована на коришћењу ресурса из локалне заједнице и очувању животне средине.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво