Читај ми!

Лука Папић и Недељко Ковачић

Емисија о седмој уметности

Остварење Луке Папића „Без", по оцени жирија 51. Међународног фестивала документарног филма у Ниону у Швајцарској, проглашен је за најбољи. Метафору о животу, приказану кроз однос човека и пса, подржали су Филмски центар Србије и програм МЕДИА - Креативна Европа. Папићево, по жанру доку-фикшн остварење прати сликара коме мистериозно нестаје пас.

Док ноћу трага за псом, дане проводи сликајући пејзаже око недовршених цркава у Београду, доносећи специфичан поглед на земљу у којој се прошлост и садашњост стално сударају.

Главну улогу редитељ је поверио пријатељу сликару Александру Денићу, а слушаоцима Филмораме откриће зашто, као и то како је осмислио причу, са којим осећањем је снимао, дао наслов...

У Београду се снима филм „Вера" - шпијунски трилер инспирисан причом о Вери Пешић, жени која је за време Другог светског рата била четвороструки тајни агент. Дебитантски филм Недељка Ковачића и косценаристкиње Кристине Ђуковић, снима се уз подршку Радио-телевизије Србије и Филмског центра Србије.

Мало је познато да је Србија имала своју Мата Хари и то из Сијаринске бање - Веру Пешић. Говорила је шест језика, кретала се у највишим београдским круговима, упловила у шпијунске воде и постала сарадник врха немачке, француске и енглеске обавештајне службе. Информације је марљиво прикупљала и рапортирала југословенској служби. Овај шпијунски трилер са мелодрамским и елементима психолошке драме, чија се филмска премијера очекује у октобру, пратиће и серија коју ћемо гледати на РТС-у наредне године. У данашњој емисији ћемо више о овом филму, у коме улоге тумаче Јована Стојиљковић, Петар Зекавица, Никола Којо, Небојша Дугалић, Миона Марковић чути од редитеља Недељка Ковачића.

Уређује и води Ана Вучковић Денчић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво