Читај ми!

Феномен Орбан

Раде Дробац и Предраг Рајић

На недељне изборе у Мађарској опозиција је изашла са ризичним слоганом, "Орбан или Европа". Већина је изабрала Орбана. Са рекордном, двотрећинском, подршком актуелни премијер је освојио четврти узастопни мандат.

"Победили смо када су се сви ујединили против нас и опозиција и Брисел и Сорош и западни медији и Зеленски. Очували смо мир и безбедност, националне вредности, децу и породице. Победили су демохришћани, конзервативци и патриоте", поручио је Орбан у свом слављеничком говору.

У Европској унији се међутим на исход мађарских парламентарних избора гледа као на тријумф популизма, путинизма и национализма. Орбанова победа доживљава се и као израз суштинског несклада у оквиру саме Уније и забрињавајућа демонстрација евроскептицизма. Све ово само појачава питања у чему је тајна Орбановог успеха, шта је основа његове политичке филозофије и какве ефекте ће нови мандат имати по Европу. О томе за Речено и прећутано говоре дипломата и бивши амбасадор у Будимпешти Раде Дробац и публициста и политички аналитичар Предраг Рајић.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво