Читај ми!

59. Бијенале у Венецији и 58. Октобарски салон

Владимир Николић „Ход са водом", 59. Бијенале у Венецији; Критика на делу - 58. Октобарски салон: Данијела Пурешевић, Бранко Милисковић, Миха Цолнер, Лав Мреновић

Новоименовани комесар, Маријана Коларић, директорка МСУ и Стручни савет за припрему наступа Србије на 59. Међународној изложби уметности у Венецији, у саставу Јеша Денгри, Иван Грубанов, Јасмина Чубрило, Ана Ереш, и Сарита Вујковић, једногласно су одлучили да Србију на овогодишњем 59. Бијеналу у Венецији представља пројекат „Ход са водом" уметника Владимира Николића и кустоскиње Биљане Ћирић.

Николићева истраживања кроз два рада, „800м" и „Документ", потцртавају односе са технологијом и природом - у овом случају, водом као основним делом наших тела, али и водом као простором повезивања, а не раздвајања. Рад „800м", снимљен дроном, преузима птичју перспективу, колонијално гледиште које је данас проширено и апстраховано у виду наших телефонских екрана путем гугл мапа, и других уређаја који одређују нашу перцепцију времена и простора. „Документ", у хоризонталном формату, предлаже стрпљење уметника и успореност делања као методологију за постизање савршених услова за гледање у складу са нашим људским бинокуларним видом. Слика је направљена употребом модерне технологије у ретроградне сврхе да би се телесни поглед пројектовао као дводимензионална модернистичка слика. Гост емисије биће Владимир Николић, професор на Факултету ликовне уметности у Београду.

Награду Лазар Трифуновић, за ликовну критику и теоријско разматрање савремене визуелне уметности, за 2021. годину добила је Слађана Петровић Варагић за видео серијал о 58. Октобарском салону у оквиру циклуса „Критика на делу". Пројекат „Критика на делу" започет је 2016. године као својеврсна серија видео критика у којима историчари уметности и критичари исказују своје приказе и анализе актуелних догађања у свету визуелне уметности. Пројекат реализује НФЦ „Филмарт" у сарадњи с порталом за културу SEEcult.org.

Данас ћемо чути погледе троје историчара уметности и једног уметника, учесника пројекта „Kритика на делу" о 58. Октобарском салону, који су из четири различита угла посматрали ову најрепрезентативнију српску манифестацију савремене уметности и при томе отворили низ питања битних за њено будуће функционисање. У емисији говоре: Данијела Пурешевић, Бранко Милисковић, Миха Цолнер, Лав Мреновић.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво