Читај ми!

Ерупција вулкана на Тонги

Док се становништво острвске државе Тонга опоравља од последица снажне вулканске ерупције и пратећег цунамија, научници пажљиво анализирају велику количину прикупљених података како би разумели шта је узроковало овако моћну експлозију.

 

О ерупцији вулкана у пацифичкој држави Тонга разговарамо са проф. др Владицом Цветковићем, редовним чланом САНУ и професором Рударско-геолошког факултета у Београду.

 

У пацифичкој држави Тонга 15. јануара дошло је до снажне ерупције вулкана која је проузроковала земљотресе и цунами. Цунами је досегао удаљене обале Перуа, звук експлозије чуо се и на територији Јукон у Канади, а ударни талас регистровали су барометри у Уједињеном Краљевству. Огромна количина гасова и пепела ослобођена је у атмосферу. Према подацима НАСА, ова ерупција била је стотинама пута снажнија од атомске бомбе која је бачена на јапански град Хирошиму током Другог светског рата.

 

Са академиком Владицом Цветковићем разговараћемо о томе како долази до овако снажних ерупција вулкана, колико су ерупције овог интензитета учестале, али и какве последице могу имати по климу Земље. Осврнућемо се и на неке од најснажнијих вулканских ерупција у историји, а разговараћемо и о савременим методама које се користе у вулканологији.

У редовној рубрици, проф. Момчило Б. Ђорђевић доноси занимљивости из света медицине.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво